Познавате ли ситуацията, когато бързате да отидете на работа, да пазарувате или да заведете децата си на училище сутрин, но колата ви не успява да запали? Но неприятно? Най-често срещаната причина е изтощеният акумулатор на автомобила. Той може просто да се изтощи поради студеното време, ако оставите светлините включени, например, неизправен алтернатор и т.н., причините са много. Зарядното устройство за автомобилни акумулатори може да ви спести много неприятности.

Съществуват 3 основни типа зарядни устройства за автомобилни акумулатори

Класически/трансформаторни зарядни устройства

Основният тип зарядно устройство за автомобили. В повечето случаи те са по-евтини, тъй като изискват постоянна проверка. Този тип зарядно устройство не може да регулира тока на зареждане. Те са подходящи за конвенционални оловно-киселинни акумулатори, но не се препоръчват за по-модерните GEL акумулатори.

Автоматични зарядни устройства

Това е интелигентен и автоматичен тип зарядно устройство, оборудвано с микропроцесор. Такова зарядно устройство за автомобилни акумулатори е в състояние да разпознае вида на захранвания автомобилен акумулатор и да регулира тока в зависимост от капацитета на заряда. Ефективността на зареждане е по-висока, а животът на акумулатора се удължава. Те са подходящи както за оловно-киселинни, така и за гелови автомобилни акумулатори.

Инверторни зарядни устройства

Това също е автоматично зарядно устройство, но то обикновено е по-малко, по-практично и може да развива напрежение само от 6-12 V. Те са подходящи за зареждане на акумулатори за мотоциклети и всъдеходи.

💡Съвет:

Прекалено често ли се изтощава акумулаторът на автомобила ви? Помислете за подмяната му. Продължителността на живота на класическия акумулатор е от 3 до 5 години в зависимост от качеството, вида и използването на автомобила.

Кои фактори са важни при избора на зарядно устройство за кола?

Съвместимост

 • Зарядното устройство 6V е напълно достатъчно за мотоциклетни батерии
 • За леки автомобили е напълно достатъчно зарядно устройство 12V
 • Фургоните, камионите, но и някои SUV вече изискват 24V

Зареждащ ток

Преди всичко разберете капацитета на вашия акумулатор. Зарядният ток трябва да е една десета от капацитета на автомобилния акумулатор. Например, ако акумулаторът на вашия автомобил е с капацитет 60 Ah, изберете зарядно устройство с ток поне 6 A. В случай на по-малък ток зареждането ще отнеме твърде много време. Въпреки че правилото е, че колкото по-бавно се зарежда акумулаторът, толкова по-щадящо е зареждането, понякога твърде дългото зареждане може да бъде пагубно.

Безопасност

За нормална употреба защитата от прегряване и късо съединение трябва да е стандартна. Друг фактор, на който трябва да обърнете внимание, е защитата, обозначена като IP, като тя трябва да е поне на ниво IP20 (препоръчва се за използване в работилница или гараж). Изправителят също е чудесен вариант за по-голяма безопасност, тъй като той разпознава температурата на околната среда и съответно регулира метода на зареждане.

Допълнителни функции

 • LED дисплей - показва състоянието на зареждане на батерията, текущото напрежение и други полезни параметри.
 • Стартиране - функция, която ще ви бъде полезна в случаите, когато автомобилът дълго време не работи или трябва бързо да стартирате автомобила с изтощен акумулатор.
 • Автоматично изключване - след максимален заряд зарядното устройство ще се изключи.
 • Изправител - регулира метода на зареждане в зависимост от температурата на околната среда.
 • Бързо зареждане - полезно в случай, че не разполагате с часовник, предназначен за зареждане на акумулатора.
 • Защита от обратна полярност - допълнителна защитна функция, която предотвратява късо съединение в случай на неправилно окабеляване

Как да свържете правилно зарядното устройство?

За да се избегне повреда на батерията, късо съединение или свръхполярност, правилният начин на свързване е много важен. Ето правилната процедура:

 1. Изключете батерията.
 2. Уверете се, че зарядното устройство не е под напрежение.
 3. Свържете клемата на червения кабел към положителния полюс.
 4. Свържете клемата на черния кабел към отрицателния полюс.
 5. Включете зарядното устройство и задайте съответната програма.
 6. Когато изключвате зарядното устройство, извършете обратната процедура.