Ултразвуковите почистващи машини работят с помощта на високочестотни звукови вълни, предавани от течност върху повърхността на предмети, потопени в течността. Това е един от най-ефективните и същевременно щадящи методи за почистване.

Тази форма е подходяща за почистване на широк спектър от материали, включително метали, стъкло, гума, керамика и твърди пластмаси. Ултразвуковият уред за почистване е особено полезен за отстраняване на плътно полепнали замърсявания от трудни предмети с разнообразни отвори, пукнатини, цепнатини и вдлъбнатини. Той лесно отстранява прах, мръсотия, ръжда, масло, грес, смеси от различни замърсители и много други.

За правилното ултразвуково почистване е необходим и подходящ почистващ препарат. Можете да почиствате и с обикновена вода, но ще постигнете много по-голяма ефективност с почистващ концентрат на основата на разтворител. При ултразвуково почистване предметите обикновено се поставят в кошница или тава и след това се потапят в резервоара за ултразвуково почистване. 

Основните фактори при избора на ултразвукова почистваща машина.

Дължина на вълната

Вярно е, че колкото по-висока е честотата, толкова по-фини, по-малки и по-лесни са мехурчетата, генерирани от ултразвука, които проникват в различни пукнатини. Обратно, колкото по-ниска е честотата, толкова по-силни са ултразвуковите вълни и те разтварят по-упоритите замърсявания, но ултразвукът по-трудно прониква в тесни цепнатини. Златната среда е честота от около 40 kHz. Тя е със средна дължина на вълната, която се използва за почистване на части и компоненти, инструменти, монети, бижута, медицински изделия и други подобни.

Температура на течността

Отново, колкото по-висока е температурата, толкова по-добър е почистващият ефект. В загрятата вода се освобождават въздушни мехурчета и отново: колкото по-малко въздух има в течността, толкова по-добри са резултатите от почистването. По-високата температура помага за по-бързото освобождаване на мръсотията и химическите връзки, така че повечето почистващи препарати работят най-добре в диапазона 55°- 65°.

Размер на ваната

Тук просто трябва да си отговорите на въпроса какво всичко планирате да почиствате с ултразвуковата почистваща машина. Размерът се определя в единици обем. На пазара за конвенционални почистващи препарати ще срещнете обеми, вариращи приблизително от 0,5 л до 30 л или повече. Обичайният диапазон, който ще оцените у дома, в гаража, работилницата или магазина, е от 1л до 10л. Това са практични и лесни за съхранение пречистватели, обикновено с голяма мощност.

Бързо инфо Попълнете своята наличност в работилницата
Препарат за ултразвукови вани 1 л

Препарат за ултразвукови вани 1 л

<p>Брой на звездички е</p> 5 от 5
Налично в склада
19 лева
15,83 лева без ДДС
Ултразвуков почистващ концентрат 1 л. Съдържа антикорозионен препарат, както и три вида анионни и нейонни повърхностноактивни вещества.