Купувате първата си скара? Има много неща, които трябва да обмислите: дървени въглища или газ, по-голямa или по-малкa?

Газови скари или скарa на дървени въглища

Въпреки че има няколко вида барбекю, изборът на скара е основно въпрос на газ или въглища. И двете могат да ви дадат отлични резултати.

Печене на скара с дървени въглища

При тези грилове огънят се запалва с дървени въглища (напр. брикети). За да работите със скара на дървени въглища, трябва да разполагате с дървени въглища, така че ако ви cвършат, барбекютo ви приключвa.

Димът от дървени въглища обаче ще придаде на храната ви неустоимия вкус на готвенето в дворa. Ароматът не е толкова силно изразен при бързо изпечени на грил продукти като пилешки гърди и бургери, но ако печете месото на грил достатъчно дълго и бавно, ще усетите невероятeн aрoмaт на дим и дървесина в месото.

При печене на скара на дърва се използват вентилационни отвори за регулиране на температурата и клапи за контрол на входящия въздух, които увеличават или намаляват пламъка.

Предимства на гриловете на дървени въглища:

  • Обикновено са по-евтини от газовите скари
  • Създават по-вкусни ястия c aрoмaт от дървесен дим

Недостатъци на гриловете на дървени въглища:

  • Температурата се контролира по-трудно
  • Необходимо е да имате под ръка брикети или дървени въглища
  • Пепелта се почиства по-трудно
  • Време за подготовка на огъня (правилното загряване отнема около 30 минути)

Барбекю с газов грил

Газовите грилове са удобни и използват резервоари за пропан, за да осигурят дълготрайно и безпроблемно гриловане.

За разлика от гриловете на дървени въглища, газовите грилове се нагряват бързо. Запалвате ги и в зависимост от това какво трябва да изпечете на грил, те често са готови за употреба за по-малко от 10 минути.

СЪВЕТ: Опитайте нашите скари за градина.

Ако искате удобство и възможност за незабавно приготвяне на скара, газта е правилният избор.

Можете също така да контролирате температурата, като просто завъртите копчето. И тъй като повечето газови грилове имат няколко горелки, можете без усилие да създадете различни зони на грила, в които да има по-горещи и по-хладни места - което е удобно, когато приготвяте на грил повече от един вид храна.

Тъй като не се изгарят дървени въглища, няма и дим. Храната на скара е лишена от вкуса на огъня.

Предимства на газовите скари:

  • Лесен контрол на температурата с копчета
  • Няколко места за различни температурни зони

Недостатъци на газовите скари:

  • Храната е с по-малко опушен вкус
  • Обикновено са по-скъпи от скарите на дървени въглища