Ако се мъчите с постоянното напомпване и изпускане на въздуха от гумите на автомобилите, велосипедите или матраците, потърсете ефикасен помощник - компресор.

Един качествен компресор е подходящ не само в колата, но и в работилницата или в градината. Той може да надува и обемисто оборудване и дори да обслужва бирен кран.

Видове компресори

Компресорите се различават по дизайн, стил, тип задвижване или налягане на въздуха.

Бутален компресор

Най-рядко използваният е буталният компресор, който изтласква въздуха в съд под налягане - въздухоприемник. Той има опростен дизайн и е по-шумен.

Маслен компресор

Най-разпространеният тип компресор е масленият компресор. Той се характеризира с дълъг експлоатационен живот и е подходящ за повечето работи в работилницата.

Безмаслен компресор

Безмасленият компресор не разполага с класическо бутало, а с плоча с уплътнение срещу въздействиетo нa температуритe и износване. Той е особено подходящ за приложения в хранително-вкусовата промишленост.

Как да изберем компресорa?

Изборът на компресор се влияе от няколко фактора. Преди да изберете един от тях, помислете за предназначението на вашия компресор.

Всмукателна мощност

Един от най-важните параметри е всмукателнатa мощност:

  • Мощността от 50 до 180 л/мин е подходяща за пръскане на по-малки площи и за напомпване на гуми;
  • Мощността от 180-280 л/мин е подходяща за пръскане на средни площи;
  • Мощност до 400 л/мин задвижва пневматични инструменти;
  • Мощност нaд 400 л/мин е подходяща за професионално обслужване.

Работно налягане

Силата, с която се изтласква въздухът, определя работното налягане. При по-слабите компресори налягането е под 10 бара, но обикновено е около 10 бара.

Захранване

За нормална употреба е достатъчен компресор с мощност около 2000 W. Ако обаче се нуждаете от компресор, който да работи през цялото време, потърсете тип с мощност поне 7500 вата.

Преносимост

Дори да изберете най-малкия компресор, трябва да имaте в предвид, че той ще тежи поне 10 кг. По-мощните машини тежат над 30 кг, а професионалните модели - дори 100 кг. Ако вече знаете, че ще премествате компресора, уверете се, че той има колела или гумирани дръжки.

Бързо инфо Лятна разпродажба Промоции и отстъпки -6%
Компресор 100L тип Z - маслен  G80303Компресор 100L тип Z - маслен  G80303

Компресор 100L тип Z - маслен G80303

Налично в склада
972 лева 1 031 лева
810 лева без ДДС
Маслен компресор с мощен двигател 2HP и капацитет на резервоара 100 литра. Оборудван е с клапан за намаляване на налягането, който…
Бързо инфо Лятна разпродажба Промоции и отстъпки -9%
12V автомобилен компресор за помпане на гуми12V автомобилен компресор за помпане на гуми

12V автомобилен компресор за помпане на гуми

Налично в склада
53 лева 58 лева
44,17 лева без ДДС
Автомобилен компресор, предназначен за напомпване на автомобилни гуми, велосипеди, мотоциклети и др. Захранване 12V запалка за цигари,…
Бързо инфо
Кондензоотделител AOK 20BКондензоотделител AOK 20B

Кондензоотделител AOK 20B

Налично в склада
115 лева
95,83 лева без ДДС
Кондензоотделителият AOK 20B e разработен за напълно автоматично отделяне на събралия се конденз или друг вид неагресивен флуид от…