Полиетиленовите оранжерии са по-достъпна версия на оранжериите. Те не заемат много място и могат да създадат за зеленчуците, плодовете и другите растения предпочитаните топлинни условия, влажност и други важни за растежа на растенията параметри. Освен това те ще ги предпазят от вредители и температурни колебания, наред с други неща.

Оранжериите осигуряват на растенията среда, в която се развиват оптимално.

Предимства на оранжерията

Най-големите предимства на полиетиленовaтa оранжерия са ниската ѝ цена, нейната практичност, високо качество на материала, дълготрайност, факта, че е подходяща за голям брой растения и че при необходимост може лесно да бъде преместена.

От друга страна, тя има по-слаби изолационни свойства в сравнение с оранжерията.

Как да изберем полиетиленовaтa оранжерия?

Когато избирате оранжерията, вземете предвид предимно нейния:

 • размер,
 • фолиотo, което се използва,
 • вентилация,
 • аксесоари,
 • конструкция.

Размер на полиетиленовaтa оранжерия

Размерът на оранжерията се избира в зависимост от размера на градината - пространството, в което искате да я поставите, и това, което планирате да засадите в нея.

Стандартната оранжерия е с площ около 6-7 m2. Ако търсите от по-големите, изберете оранжерия с дължина 10 м.

Конструкция на оранжерията

Това, от което е направена оранжерията, определя нейното качество и дълготрайност. Конструкцията трябва да е устойчива не само на дъжд, но и на силен вятър.

Оранжериите са изработени от:

 • алуминий - това е най-често използваният материал, който е издръжлив, лек и лесен за оформяне - един от най-подходящите материали;
 • стомана - тя е най-издръжливата, силна, здрава и оранжерията, изработена от нея, ще издържи няколко години без никакви затруднения;
 • поликарбонат - тя е водоустойчива, но не е толкова издръжлива, колкото алуминия.

Тип на фолиото

Фолиото е една от най-важните части на оранжерията. Важно е да издържи повече от един сезон. Фолиата се различават не само по материал, но и по цвят.

Кой е най-добрият тип фолио? Най-често използваните материали за фолио са:

 • ламинирано фолио - това е един от най-качествените материали, който осигурява висока здравина, пропуска светлина и може да се използва и за парници;
 • оранжерийно фолио - използва се по-скоро за покриване на оранжерии, но хората го използват и за оранжерии - то е изключително издръжливо и се отличава с голяма дълготрайност;
 • агрофолио - използва се само за оранжерии, стабилно е спрямо ултравиолетовите лъчи и трайността му е в зависимост от неговото качество.

Вентилация на оранжерията

Качествената оранжерия трябва да има прозорци или други системи, които осигуряват на растенията възможност да дишат.

Ако оранжерията не се проветрява, ще се появи плесен или прегряване, което ще доведе до проблеми през летните месеци.


Какви са предимствата на фолиевите градински оранжерии

Какви са предимствата на фолиевите градински оранжерии

Оранжериите с фолио също стават все по-популярни сред българските градинари. Както подсказва името, градинската оранжерия от фолио се състои от конструкция и многослойно фолио с подсилена мрежа. Именно този прост принцип носи редица предимства.


Как да засаждаме домати

Как да засаждаме домати

Отгледайте своята доза витамини у дома и се насладете на страхотния вкус на домашно отгледаните домати.


Как да засадим репички?

Как да засадим репички?

Репичките растат светкавично, понякога само за няколко дни. Тe ca идеалният избор за начинаещи производители и особено за неопитни градинари. Можете лесно да отглеждате репички без особени затруднения в собствената си оранжерия или парник, дори и през зимата.


Отглеждане за начинаещи в оранжерия

Отглеждане за начинаещи в оранжерия

Пълно ръководство за отглеждане в оранжерия - Как да започнете да отглеждате зеленчуци?

Вече сте избрали своята оранжерия или парник? Ако все още не, в линкове по-надолу може да намерите доста полезни съвети за избор на правилна оранжерия за Вас.