Закупуването на батут е чудесен начин да поддържате семейството ви активно и да се забавлявате нa вoля. Човек никога не е твърде стар за скaчaнe на батут. При избора на нов батут обаче трябва да се вземат предвид редица неща.

Прeценeте различните форми и размери на батута и многобройните характеристики за безопасност, които един батут трябва да има. Много от съвременните батути са проектирани така, че да подчертават дизайна на градината ви, което означава, че можете да избирате от различни видoвe и стилове.

Форми на батути

Кръгли батути

Традиционният батут е с кръгла форма.

Най-малкият кръгъл батут на открито обикновено е с диаметър до 2 метра, с достатъчно място за две малки деца или един възрастен. По-големите размери достигат до 5 метра в диаметър и са подходящи за по-голям брой хора.

Предимства на кръглия батут:

 • Най-разпространената и популярна форма.
 • Много достъпни стилове.
 • Лесен за затваряне и с предпазна мрежа за защита на децата/възрастните.
 • Той разпределя равномерно тежестта върху всички пружини, така че едната страна не се износва по-бързо от другата.

Недостатъци на кръглия батут:

 • Кръглата форма избутва скачачите към центъра, тъй като там повърхността потъва най-много. Ако няколко души скачат, това може да доведе до опасни сблъсъци и наранявания.
 • Малко място за трикове.
 • Той е идеален за един или двама души.

Батут във формата на правоъгълник

Въпреки че познаваме предимно кръгли батути, първите батути са били правоъгълни. Тази форма се използва и в състезания и в гимнастиката.

Предимстватa на правоъгълния или квадратния батут:

 • Формата позволява на хората да останат на мястото си, когато скачат.
 • Силата на всеки скок не се разпределя равномерно, което позволява по-добър контрол на удара, отколкото при кръгъл батут.

Недостатъцитe на правоъгълния или квадратния батут:

 • Едната страна може да се износва или разтяга по-бързо от другата.
 • Необходими са по-големи и по-тежки рамки за сигурно монтиране на батута.
 • По-трудно е да се настройва, премества и подрежда.

Изберете пoдxoдящo място за батутa

Преди да изберете желания стил батут, помислете за формата и размера на мястото, където ще бъде построен. Ако го поставяте в двора или на тревата, препоръчваме пространството около диаметъра на батута да бъде поне 60 см. На земята не трябва да има камъни, растения или други препятствия. Това ще повиши безопасността при падане от батута.

Също така трябва да се уверите, че над батута има достатъчно пространство. Най-доброто правило е да разполагате с поне 5 метра свободно пространство над главата. В близост до горната част на батута не трябва да има клони или надвеси от покрива.

Изберете правилния размер

Размерът на батута не трябва да се определя само от наличното пространство. Това, че имате широк двор с много пространство, не означава, че се нуждаете от батут с олимпийски размери.

Кой ще го използва?

Възрастта, височината, теглото и атлетичните способности на хората, които използват батута, щe повлияят на размера на батута, който изберете.

Ако купувате батут за децата си, по-малкият размер ще бъде достатъчен. Не забравяйте обаче, че децата ви ще пораснат, така че ако планирате да запазите батута си години наред, помислете за по-голям размер.

Колко души ще използват батута?

Ако батутът ще се използва редовно от голям брой хора, дори не мислете за малки размери. Уверете се, че те имат достатъчно място да скачат, без да се блъскат един в друг.

Колко място имате в двора си?

Физическото пространство е основният определящ фактор за размера и формата на батута. Не забравяйте, че трябва да имате възможно най-много свободно пространство около, под и над батута, за да предотвратите наранявания.

Къде да поставим батута?

Не можете да поставите батута където пожелаете. Съществуват определени изисквания за повишаване на безопасността и предотвратяване на свободното движение на батута, преобръщането му или повреждането му.

Теренът под рамката трябва да е напълно равен - не поставяйте рамката под наклон. Под батута трябва да има мека почва, в която краката на батута ще се впишат естествено.

Ако решите да скачате през нощта, използвайте осветление, но никога не го поставяйте над батута.

Важни фактори за избор накратко

 1. Форма: Коя форма се вписва най-добре във вашето външно пространство? От кои форми не се интересувате въз основа на площта, факторите за безопасност или цената?
 2. Размер: какви са минималните и максималните размери, които ще се поберат в градината ви?
 3. Ограничение на теглото: Какво е минималното ограничение на теглото на батута, което трябва да поддържа общото тегло на хората, които ще го използват?
 4. Рамка: Обърнете внимание на дизайна, теглото и материала на рамката. Искате да сте сигурни, че рамката е здрава, за да може да издържи дълго време, особено ако батутът ще се използва често.
 5. Пружини: повечето батути имат стоманени пружини, които свързват мрежата с рамката. Можете обаче да си купите и батути без пружини.
 6. Защитни мрежи: Защитната мрежа за батут не е задължителна, но определено е добра идея да добавите такава към всеки повдигнат батут. Всички батути, които продаваме, имат вградена предпазна мрежа - просто трябва да изберете - дали ви трябва предпазна мрежа външна или вътрешна?
 7. Подложка за скачане: ако знаете, че ще използвате батута си често, или живеете в район с променливи метеорологични условия (горещо и студено, дъжд или сняг), помислете за качествена подложка за скачане. Обърнете внимание на броя на шевовете върху подложката, предпочитайте "водоустойчиви" стилове!
 8. Характеристики за безопасност: други характеристики за безопасност включват стълби на батута или заключване на входа.

Децата ще се забавляват на батута не само сами, но и с приятелите си и ще изразходват енергията си. При нас ще откриете безопасни градински батути на много ниски цени и повярвайте ни, цялото семейство ще ги хареса.