Честно да си кажем, колко от нас познават чувството, че не могат да намерят пирони, винтове, чукове или други инструменти в хаоса, който цари в работилницата ни.. Да, след работа работилницата понякога може да изглежда като след взрив. Поддържането на ред в работилницата ви помага да не прекарвате половин час в търсене на подходящия ключ, за да можете да продължите работата си. Как организирате инструментите си? Ще ви разкажем в днешния професионален съвет.

Ако не можете да намерите инструмента или кабела, който сте държали в ръката тази сутрин, и сте го търсили в продължение на половин час, значи е време да подредите работилницата си.

Как да съхранявате инструментите в работилницата?

Без значение колко голяма или малка е работилницата ви, трябва да държите инструментите си под ръка. Помислете внимателно кои инструменти използвате най-често и кои само от време на време.

Тези съвети ще ви помогнат да организирате инструментите в гаража си възможно най-ефективно:

- да поставите най-често използваните инструменти на лесно достъпни места.

- в идеалния случай трябва да вземете инструменти, които се съхраняват удобно в калъф.

- използвайте стелажи, рафтове, колички за инструменти или празните пространства под стълби.

- първо, започнете да подреждате дребни материали - винтове, болтове, пирони, гайки и др.

- подредете инструментите си и изхвърлете ненужните вещи, които заемат излишно място.

Ефективно използване на пространството - това ще ви е oт полза

Работна маса за работилница

Работната маса е идеалното място, където да съхранявате грижливо инструментите си. Същевременно тя ви дава възможност да работите. Предимството ѝ е, че освен работната повърхност, масата за работилница има стена за съхранение на инструменти със закачалки и отделения за съхранение на по-малки инструменти, клещи, чукове, гаечни ключове, ключове и др. Под работния плот има рафтове, шкафове и чекмеджета за съхранение на по-големи инструменти.

Стена за инструменти

Стената за инструменти предлага много ефективно използване на пространството в гаража - просто я окачете на стената и съхранявайте инструментите си върху нея. Предлагат се кутии за съхранение на винтове, гайки и други малки части. За ръчни инструменти, като клещи, комбинирани инструменти или чук, можете да използвате различните дръжки и куки.

Предимството на стената е, че можете да я сглобявате и конфигурирате точно както трябва, за да разпознавате леcнo инструментите си.

Магнитна лайсна и купа  за инструменти

Тези помощници отново ще ви помогнат да спестите място в работилницата си. Можете да прикрепите магнитната лайсна към стената, за предпочитане някъде близо до работната маса, така че да имате нужните инструменти под ръка.

Магнитната купа ще ви бъде полезна и при работа с двуколонeн повдигач - можете да я поставите на рамото на повдигача и да свалите болтовете от колелото например. Всичко ще бъде на една ръка разстояние.

Колички за инструменти

Количките за инструменти могат да се използват:

- като склад за инструменти

- мобилен шкаф, който може да се премества в работилницата според нуждите.

Монтажната количка ви позволява да съхранявате инструментите си в чекмеджета, които предлагат много място - ще оцените практичното разпределение на инструментите и безпроблемния достъп до тях. Вече няма да ви се налага да търсите необходимото в претрупани кутии.

Гаражът или работилницата са буквално убежище за всеки майстор занаятчия. За да се справите по най-добрия начин, не забравяйте редовно да подреждате инструментите си.

Може да се окаже, че при почистването можете да си набавите допълнителни инструменти.