Много от нас прекарват много време в автомобилите си, затова е важно да направим средата в автомобила възможно най-приятна. Един от основните фактори, които влияят на комфорта при шофиране, е нивото на шума в автомобила. Шумната среда може да предизвика стрес и умора, а също така може да повлияе на цялостното преживяване при шофиране.

Какви са ползите от подобряването на акустиката във вашия автомобил?

Подобряването на акустиката на автомобила ви може да има положителен ефект върху усещането ви при шофиране. Можете да се наслаждавате на музиката от високоговорителите без смущения, а цялостната атмосфера в автомобила може да бъде много по-приятна. Освен това много хора не осъзнават, че високите нива на шум в автомобила могат да доведат до различни здравословни проблеми, като хронично главоболие и умора. Като подобрите акустиката в автомобила си, можете да предотвратите тези проблеми и да се насладите на по-комфортно пътуване.

Как да подобрите акустиката в автомобила си?

Има няколко начина за подобряване на акустиката в автомобила. Един от вариантите е използването на специални шумозаглушаващи материали, които можете лесно да монтирате сами или с помощта на професионалист. Тези материали са предназначени да сведат до минимум проникването на шум във вътрешността на автомобила и да създадат по-тиха среда. Обикновено първият слой е алуминиево-бутилова подложка, която потиска вибрациите, ниските тонове и има антикорозионен ефект, а вторият слой е пенокаучук, който потиска средните и високите тонове, а третият слой за първокласните решения обикновено е гумена подложка за подобряване на топлоизолацията на автомобила.

Необходимият материал за двуслойно почистване на интериора на лек автомобил:

Бутилов матов слой - потиска вибрациите, грохота и шума.

Преден чифт врати - приблизително 2 m2, бутилова подложка 2 mm или по-дебела бутилова подложка AB-25

Задна двойка врати - приблизително 1,5 м2, бутилова подложка  2 мм или по-дебел бутил матрак AB-25

Под - приблизително 3,5 m2, бутилова подложка 2 mm или по-дебела бутилова подложка AB-25

Корпус - около 2,5 м2, бутилова подложка 2 мм или по-дебела бутилова подложка AB-25

Маска - приблизително 1,25 m2, бутилова подложка 2 mm или по-дебела бутилова подложка AB-25

Вторият слой е изолационна подложка - водоустойчива шумоизолираща подложка:

Преден чифт врати - приблизително 1,25 m2 - гумена пяна с дебелина 6 mm или повече

Задна двойка врати - приблизително 1 m2 - каучукова пяна с дебелина 6 mm или повече

Под - приблизително 3,5 m2 - гумена пяна с дебелина 9 mm или повече

Багажник - приблизително 2,5 м2 - гумена пяна 9 мм или по-дебела

Покрив - приблизително 3 m2 - гумена пяна с дебелина 3 mm или повече

Използвайте сертифицирана огнеупорна подложка, за да почистите двигателното отделение и капака.

Процедура за звукоизолиране на вратата на автомобила:

Стъпка 1

Първо отвийте пластмасовите елементи от вътрешната страна на вратата, дръжките, ръкохватките и отразяващите точки на винта, тъй като те закрепват цялото покритие на тапицерията към конструкцията на вратата. След като отвиете, свалете пластмасовия капак на вратата. Евентуално демонтирайте и високоговорителите, за да предотвратите повреждането им.

Стъпка 2

След това отстранете пяната/фолиото, което покрива технологичните отвори. След като отстраните пяната, обезмаслете листа с разтворител или бензин. В същото време си струва да смажете механизмите на вратата, за да увеличите експлоатационния им живот.

Стъпка 3

След като конструкцията на вратата е демонтирана, почистена и обезмаслена, започнете да монтирате алуминиево-бутиловата антивибрационна подложка върху стената на вратата през технологичните отвори. Използвайте валяк, за да избутате въздушните мехурчета и да осигурите добро залепване.

Стъпка 4

Изберете същата процедура от външната страна, за да покриете технологичните отвори. Докато вътрешната подложка можете да залепите на части, външната подложка трябва да е от едно цяло и да следва формата на вратата. Изрежете дупките преди или след залепването.

Стъпка 5

За да подобрите акустичния ефект, можете да използвате изолационна пяна като втори слой за абсорбиране на излишния шум и да замените уплътнението на вратата.

Пълният комплект DoorHush за звукоизолиране на такива врати също може да бъде намерен тук.

Видео илюстрация: