Професионален механик, но и домашен майстор. Към която и категория да спадаме, вероятно всички сме се сблъсквали с необходимостта да поправим, сглобим или разглобим нещо в бързината. Тук се появява най-добрият приятел на всеки мъж - гедоретo.

Какво е " Гедоре комплект"?

Ако все още не сте се cрещали с комплект гаечни ключове в практиката си, не се отчайвайте. На пръв поглед сложното име всъщност се отнася за практичен набор от инструменти и приспособления с широк спектър на употреба. Сърцето на всеки комплект Гедоре е тресчотка - специално пригоден гаечен ключ, предназначен за затягане и разхлабване на гайки и болтове в тесни условия. Предимството на тресчотката е нейната практичност, тъй като тя работи само в една посока, което предотвратява нежеланото завъртане в обратна посока. В повечето комплекти инструменти тресчотката е допълнена с накрайници и удължители, а в някои комплекти можете да намерите и адаптери за промяна на размера на гнездото.

Как да изберем тресчотка?

Както вероятно се досещате, има редица фактори, които трябва да се вземат под внимание при избора на подходящa тресчотка. Двете най-важни неща са качеството на изработката и начинът на използване. Тресчотката трябва да има достатъчна здравина, в противен случай може да не се справи с по-сложни съединения. На пазара най-често се предлагат тресчотки, изработени от хром-ванадиева стомана, които са достатъчни за домашна употреба. Ако обаче търсите тресчотка за професионална употреба, потърсете инструмент, изработен от закалена и неръждаема стомана. Това е така, защото вероятно ще работите с по-здрави и големи болтови съединения, при които CrV стоманата може да не е достатъчна. Вземете предвид и здравината на тресчотката, т.е. големината на квадрата и гнездата.

В практиката можете да срещнете пет основни типа квадратни тресчотки:

  • 1/4" квадрат с работен обхват 4 - 14 мм
  • 3/8" квадрат с работен обхват 6 - 24 мм
  • 1/2" квадрат с работен обхват 8 - 36 мм
  • 3/4" квадрат с работен обхват 18 - 50 мм
  • 1" квадрат с работен обхват 41 - 80 мм

Как да изберем Гедоре комплект?

Изборът на комплектa вече е доста oпростeн и зависи от нуждите за използването му. Ако ще работите в нормално домакинство, ще ви е достатъчна 1/4" или 3/8" тресчотка. За професионална употреба трябва да използвате 1/2" или 1" четиристранна тресчотка. Решението могат да бъдат назъбени адаптери. Те могат лесно да превърнат 1/4" гнездо в 1/2" версия. Имайте предвид обаче, че резултатът никога няма да бъде 100% и ще се справите по-добре, ако осигурите два отделни ключа.

Това обаче не означава автоматично, че се нуждаете от два обемисти куфара за инструменти. Комбинираният комплект гаечни ключове може да е решението за вас. Последният разполага с две тресчотки, които можете лесно да сменяте в зависимост от текущите си нужди. Ще останете доволни и от 94-те аксесоара, които ще направят комплекта гeдоре универсален помощник при всякакви обстоятелства.

Във вашия дом несъмнено ще се радвате на практичния Гедоре комплект в куфар, състоящ се от 108 елемента. Както и при предишния, в кутията ще намерите два вида тресчотки, което само ще увеличи многофункционалността при използването на комплекта. В куфара ще намерите също така гнездо TORX, гнезда за щепсели, гнезда за битове или тройка ключове тип L. Така че отсега нататък няма да ви липсват удължители в работилницата.